1AĞAÇ 1 ARAÇ – İTÜ Mobeelity Team Ars Projesi

İstanbul Teknik Üniversitesi gerek Yeşil Kampüs projesi gerekse toplu taşıma imkanlarından kaynaklı olarak sürdürülebilirlik konularında normal okullara göre önde bir okuldur. Ancak okulun geniş bir alana sahip olması, uzaktan gelen öğrencilerin fazla olması ve okul içerisinde ki ring seferlerinin azlığı gibi sebeplerden dolayı bireysel taşıtlarını kullanan öğrenci sayıları da fazlaydı. Ve bu araçların hareketin kaynaklı yarattıkları karbon emisyonu da bir o kadar fazla olmakla birlikte rahatsız edici bir unsurdu. CARS WİTH OUT C=ARS adını verdiğimiz çalışmamız ile yeşil kampüs projesiyle bir atılımda bulunmuş okulumuza, Gogreen projesi kapsamında okuldaki araçların yarattığı karbon emisyonunu ofsetlemeyi amaçladık. Böylece okulumuzu daha yeşil daha sürdürülebilir ve daha çevreci yaptık. Bu projeyi yaparken okuldaki sürücülerin dünyayı kirletmesini bir nebze engelleme, dünya için neler yapabileceğimizi göstermeye ve dünyamızı daha da güzelleştirmeye çalıştık.

MoBEElity

1 Ağaç=1 Araç

Proje süreci okulumuzla ilgili düzeltebileceğimiz sorunu bulunca kolay gibi duruyordu ancak her konuyu öğrenci eliyle halledecek olmak bu süreci uzatmak konusunda inanılmaz önemli bir faktör oldu. Okula giriş yapan araçların okulda kat ettikleri mesafe boyunca yaratılan karbon emisyonlarını hesaplayıp daha sonradan karbon borsası aracılığı ile satın alacağımız karbonlarla, okulu karbon nötr hale getirmeyi planladık. Güzel bir sorunu yakaladığımızı fark etmiştik ancak her sene karbon nötrlemek ne kadar sürdürülebilir olacaktı? Daha sonradan yaptığımız araştırmalar sonucunda 1 ağacın yıllık 1 aracın yarattığı karbon emisyonunu yok edecek kadar fotosentez yaptığını bulduk ve neden her araç için 1 ağaç dikmiyoruz dedik. Böylece 1ağaç 1 araç kadar değerlidir diyerek projemizi iki ana kısma ayırmış olduk. İlk olarak okuldaki araçların yarattığı karbon emilsiyonu hesaplanacak ve nötrlenecek daha sonrada her araç için ağaç dikilecekti.

Birinci ana kısım içerisinde okula giren araç sayısı, okul içerisinde kat edilen ortalama yol, araçların yarattığı karbon salınımı ile ilgili parametre, karbon hesapları konusunda almamız gereken profesyonel yardım ve ofsetleme konusunda sponsor olabilecek bir firma bulmamız söz konusuydu. Bunları yanı sıra ikinci ana kısımda okula giren araç kadar ağaç bulmak, bunların dikileceği yeri bulmak gibi kısımlar yer almakta idi.

Projemizi, okulumuzun yeşil kampüs çalışmalarıyla bağlantılı olması sebebiyle rektörlüğe açıklamamız gerekmekteydi. Rektör genel sekreterimiz Ali Fuat hocamıza ve yardımcısı Mustafa Yazgan hocalarımıza fikrimiz paylaşıp okulun yeşil kampüs çalışmasıyla çok uyumla ve dünya üzerinde hiç yapılmamış olduğunu gördük. Rektörlükteki hocalarımızdan ilk yetkin onayımızı aldık. Böylece projemizin okul için ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu okulun en üst kısmına baştan iletmiş olduk.
Rektörlükten okulumuza giren araç sayısını ve ortalama kat edilen mesafeyi öğrenip, çevre mühendisliği akademisyenlerinden olan Prof. Kadir Alp ile karbon emisyon hesapları üzerinde çalışmalarımıza başladık. Hesaplarımız sonucunda araçların 90 ton emisyon yarattığını bulduk. Sıra karbon borsasından karbon almaktaydı. Gaia Karbon Finance şirketiyle projemizi paylaşmamızın hemen akabinde projemizi beğendiler, bize ve okulumuza sponsor olmak istediklerini söyleyerek bizler mutlu ettiler 🙂 Böylece projemizin ilk kısmını sonuçlandırmış olduk. Okulumuz 1 sene boyunca karbon nötrdü.

İkinci kısımda ise ağaç bulmamız ve bunları dikmemiz gerekiyordu ancak 1 ağaç için istenen alan 5 metre kare olmakla birlikte okuluma giren ve hesaplarını yaptığımız 1000 aracın ağacı için İstanbul içerisinde ve de okulumuza yakın, gerekli olan 5 hektarlık alana sahip ağaçsız bölge bulamadık. Projemizin tamamlayabilmek adına tema vakfına araç sayısı kadar ağaç bağışı yapma fikri ortaya koyuldu ve oybirliği ile kabul edip okulumuza durumu bildirdik. Okulumuz bir sosyal dayanışma firması ile işbirliğinde yapılacak bir çalışmanın çok daha güzel olacağına karar vererek TEMA Vakfına bağışta bulundu böylece 1ağaç 1 araç kadar değerlidir mottosu ile birlikte projemizi sonlandırmış bulunduk.

Projemiz bu noktada son bulmuyordu. Okuldaki sürücülerimizi bilgilendirmemiz gerekmekteydi. Bunu da projemiz için tasarladığımız afişlerimizi okulumuzun tüm fakültelerine asıp, sosyal medyadan da çalışmamızı arkadaşlarımızla paylaşarak gerçekleştirdik.

Afişlerimizi tüm okula asmamıza rağmen, projemiz okulumuzun yarı yıl tatili döneminde tamamen sonlanmış olmasından kaynaklı tüm sürücüler ve öğrencilere ulaşamadı henüz. Dolayısıyla gelen ve gelecek tepkileri tam olarak ölçemedik. Projemiz nesnel bir özelliğe sahip değil bu sebeple okuldaki sürücülerin görebileceği bir özelliğe sahip değil. Ancak dünya üzerinde üniversiteler, kuruluşlar arasında ilk defa yapılmış bir çalışma olması gibi güzel özelliklerle, sosyal medya ve reklamlarımızla kulaktan kulağa tüm öğrencilerine yayılacağına inanıyoruz.

Kısa vadede çalışmamızı duyurmak en esaslı amacımız içerisinde. Bununla yetinmeyip okulumuzu tüm değişkenleri ile birlikte karbon nötr hale getirecek bir çalışma yaparak bu çalışmayı tüm okullarla paylaşıp hepsine örnek olmak amacımız haline gelmiş bulunmakta bizim için. Çalışmamız dünya üzerinde tüm okulları benzer çalışmalar yapmaya teşvik etsin istiyoruz.