Metrobüs kazalarını nasıl azaltırız?
Fotoğraf: İETT

Fotoğraf: İETT

Geçtiğimiz hafta Avcılar-Zincirlikuyu seferini yapan bir metrobüs Cevizlibağ metrobüs durağında bekleyen Tülay Taşçı'ya çarpmıştı. Hastanede tedavi alınan Taşçı’nın durumunun iyi olduğunu haber sitelerinden okuduk.

Bu olayı takiben İçişleri Bakanı Muammer Güler, Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri’nin soru önergesini yanıtladı. Güler, 2007 yılından bu yana metrobüslerin 30 trafik kazasına karıştığını, bu kazalarda 4 kişinin hayatını kaybettiğini ve 59 kişinin yaralalandığını açıkladı. Güler açıklamasında Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün kazaya sebebiyet veren unsurların giderilmesi için çalışmalar yürüttüğünü de söyledi.

Peki, günde 800.000 kişinin kullandığı metrobüs hattını nasıl daha güvenilir hale getirebiliriz? İşte birkaç çözüm önerisi:

Duraklarda yolculara ayrılan alanlar genişletilmeli

Fotoğraf:

Metrobüs hattının en önemli sorunlarından biri aşırı yoğunluk. Kalabalık nedeniyle platformlarda yolcuların beklemesi için yeterli alan kalmıyor, yoğun saatlerde yolcular meburen otobüs yolunu kullanıyor. Bu güzergah için planlanan metro hattı tamamlanıncaya kadar metrobüste yaşanan yoğunluk devam edecek. Bu durumda yolcular için platformlarda daha geniş alanlar yaratılmalı:

  • Yukarıdaki fotoğrafta Zincirlikuyu durağındaki yolcu kalabalığını görebiliyoruz. Zincirlikuyu’daki giriş çıkış turnikeleri üst geçide taşınabilir. Böylece yolcuların yürümesi ve beklemesi için daha geniş bir alan kullanılabilir.
  • Metrobüse giriş ve çıkış yapan yolcu trafiği ayrılırsa, var olan kısıtlı mekan daha verimli şekilde kullanılabilir.

Sarı çizgiyi geçmeyin!

Fotoğraf: ITDP

Fotoğraf: ITDP

Hem yaşanan yoğunluk, hem de bilinçsizlik nedeniyle pek çok yolcunun güvenliklerini tehlikeye atarak, 'sarı çizgiyi' geçtiğini görmek mümkün. Geçtiğimiz hafta meydana gelen kazada da kendisine otobüs çarpan yolcunun sarı çizgiyi geçtiği iddia edilmişti.

  • Yolcuların bu konuda bilincini arttırmak ve eğitmek için kampanyalar geliştirilebilir, uyarı ve duyurular arttırılabilir.
  • Maliyeti daha yüksek olan ikinci bir çözüm ise, Peru örneğinde olduğu gibi (bkz. yukarıdaki fotoğraf) duraklara açılıp kapanan kapılar eklemek.

Metrobüs trafik akış yönünü değiştirilebilir

Fotoğraf: İETT

Fotoğraf: İETT

Metrobüs Türkiye’deki genel trafik akış yönünün tersine akıyor. Bunun nedeni metrobüs araçlarının kapısının solda olması. Bu sayede kullanılan araçlar hem metrobüs hattında, hem de diğer otobüs hatlarında çalıştırılabiliyor. Fakat bu durum güvenlik açısından bazı problemler yaratıyor. Yayalar karşıdan karşıya geçmeye çalıştıklarında, trafiğin alışık olunan yönün tersine akışı kaza tehlikesini arttırıyor. İkinci olarak metrobüsün normal trafiğe karıştığı (köprü geçişi vb.) noktalar risk yaratabiliyor. 2011 senesinde yaşanan ve bir kişinin ölümüyle sonuçlanan kazada, araç hakimiyetini kaybeden bir sürücü metrobüs ile kafa kafaya çarpışmıştı. Kaza sonrası metrobüsün genel trafik akış yönünün tersine akışı eleştirilmişti.

    %%anc%%

  • Metrobüs trafik akış yönüyle aynı istikamette akabilir. Fakat bunun için kapıları her iki tarafta veya sadece sağ tarafta olan araçların alınması gerekiyor.
zp8497586rq

Bu yazıya yorum yapılamıyor.