ÖzÜ Mobility

Yeşilist tarafından düzenlenen, Koç Üniversitesi’nin ev sahipliği yaptığı ‘Students Go Green’ yarışmasında, Özyeğin Üniversitesi Özü Mobility ekibi olarak, EMBARQ Türkiye uzmanları  ve  girişimciler tarafından verilen kısa bir eğitimden geçtik. Bu eğitim sırasında , kampüsümüzde her gün ulaşım ile ilgili karşılaştığımız sorunları ele aldık ve  sonucunda, kampüsümüz için sürdürülebilir ulaşım çözümleri üretmeye karar verdik. Bu doğrultuda, sefer saatleri öğrencilere uygun olan İETT otobüslerini kampüse getirmek ve okulda bir “carpooling” kültürü yaratmayı hedefledik.

bnm

Kampüs içinde yaptığımız araştırmalara göre, direkt okulumuza gelen bir İETT otobüsü olmadığı gibi okuldan kalkan otobüslerin de  sefer saatleri ve sıklığının öğrenciler için elverişli olmaması  nedeniyle, öğrencilerin %84’ünün daha önce İETT otobüslerini  kullanamadığını öğrendik. Uzun zamandan beri var olan bu sorunu çözmek için gönüllü öğrenci gruplarıyla beraber çalışmaya başladık. Öğrenciler için en uygun sefer saatlerini ayarlamak için okulda 1430 kişinin katıldığı büyük bir anket yaptık. Buradan elde ettiğimiz somut veriler, İETT yetkilileri ile görüşmelerimizde bize yol gösterdi. Sonuç olarak ise, var olan otobüs sefer saatleri revize edildi, sefer sayıları arttırıldı ve İETT tarafından iki farklı ekspres sefer,  okulumuz için  eklendi. .

Ulaşım sorunlarından, okul servislerinin yüksek  fiyatlarından şikayet eden ve bir değişime  hazır olan öğrenciler için “carpooling”  çok etkili bir çözüm oldu. Bunun yapılabilmesi için okul öğrencilerinin ürettiği iki farklı uygulama (Socivy ve OzU Carpool) ve iki farklı özel şirketin (Volt App, TAG) uygulamaları da okulda kullanılmaya başlandı. Ayrıca, “carpooling” ile ilgili Facebook ve Twitter üzerinden de birçok hesap ve gruplar oluşturuldu ve sosyal medya üzerinden rota paylaşımları yapıldı. Biz ise daha çok bu uygulamalar ve gruplar ile birlikte çalışarak projeler ve sosyal medya hesaplarımız ile bu girişimlerin geçici olmayıp kalıcı bir kültür oluşturmalarına yardımcı olmaya çalıştık. Bu doğrultuda, uygulamaları (app) ve “carpooling” kültürünü bir standarda oturtabilmek için bir “carpooling rehberi” hazırladık. Bununla birlikte,  sistemdeki eksiklikleri görmek ve çözüm üretmek amacıyla  odak grup çalışmaları ve Volt Şirketi ile birlikte  bu kültürü yaygınlaştırmak için bir takım projeler yaptık.

Bu süreçte takım olarak birçok şey öğrendik.  Aşağıdaki videomuzda ise çalışmalarımızı kısa bir özet halinde izleyebilirsiniz. Daha detaylı incelemek için ise blogumuzu ziyaret edebilirsiniz. Umarız siz de çalışmalarımızı okurken bizim kadar zevk alırsınız.