İklim değişikliği ile mücadelede küresel ısınmayı 2°C’nin altında tutma ve 1,5°C ile sınırlandırma hedeflerine ulaşmak için küresel karbon emisyonlarının önümüzdeki on yıl içinde radikal bir şekilde azaltmak, 2050 yılına kadar ise net sıfır emisyona ulaşmak gerekmektedir.[i]
Binalar, tüm yaşam döngüleri boyunca önemli miktarda enerji ve doğal kaynak tüketerek iklim değişikliği ve çevre üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır. Küresel bina sektörü, ısıtma, soğutma, sıcak su hazırlama, yemek pişirme, aydınlatma ve elektrikli cihazlar gibi bina kaynaklı enerji kullanımları için küresel enerjinin yaklaşık %30’unu tüketmekte ve bina kullanım dönemi kaynaklı operasyonel karbon emisyonlarının yaklaşık %27’sinden sorumlu bulunmaktadır. Ayrıca binaların yapımında kullanılan önemli malzemeler olan beton, çelik ve alüminyumun üretimi, 2021 yılında küresel enerji kullanımının %4’ü ve küresel emisyonların %6’sını oluşturmaktadır.[ii]
Benzer şekilde, Türkiye’de de binalar (konut, ticaret ve hizmetler), Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından yayımlanan 2022 yılı Ulusal Enerji Denge Tablosu verilerine göre bina kullanım döneminde toplam nihai enerji tüketiminin yaklaşık %32’sini oluşturarak, sanayi sektörü ile eşit bir paya sahiptir. Ayrıca tüm sektörler arasında önemli bir enerji tüketim oranına sahiptir. Sanayi sektöründe nihai enerji tüketimi alt kırılımlarına bakıldığında, inşaat ve binalarla ilişkili alt sektörler de (çimento, seramik, cam ürünleri üretimi gibi) önemli miktarlarda enerji tüketmektedirler.[iii]
Sektörlere göre toplam nihai enerji tüketimi yüzdesel dağılımı, 2022
Kaynak: ETKB Ulusal Enerji Denge Tablosu, 2022
Sektörlere göre sanayide nihai enerji tüketimi yüzdesi dağılımı, 2022.
Kaynak: ETKB Ulusal Enerji Denge Tablosu, 2022
Türkiye’deki bina stoku oldukça heterojendir. Günümüzde sıklıkla karşılaşılan betonarme binalardan, yapısal çelik binalara veya geleneksel mimaride karşımıza çıkan ahşap, taş veya kerpiç binalara kadar birçok farklı mimari tasarım ve inşaat uygulamaları bir arada varlıklarını sürdürmektedir. Binalar, Türkiye’de de enerji tüketimi yüksek olan sektörlerden biridir.
Türkiye yaklaşık 85 milyonun üzerinde nüfusu sahiptir ve nüfus artışıyla birlikte kentleşme oranı 1990’da yaklaşık %53 iken 2022’de %93’e yükselmiştir.[iv] Bina stoku, yıkım oranlarından önemli ölçüde daha yüksek bir yeni inşaat oranı ile doğal olarak genişlemektedir. Özellikle, büyük şehirlerde konut ve ticari bina sayısındaki hızlı artış dikkat çekicidir. Artan boyutla birlikte, ısıtılan, soğutulan, havalandırılan, aydınlatılan alan ve hacim miktarı da artmaktadır ve dolayısıyla giderek artan enerji tüketimine ve karbon emisyonlarına sebep olacağı öngörülmektedir.
Binalar, uzun ömürlü olmaları, önemli miktarlarda enerji tüketerek karbon emisyonlarına neden olmaları ve de inşaat sektörünün ekonomide kilit bir güç olması nedeniyle dünya genelinde ve Türkiye’de iklim değişikliği ile ilgili politika ve programlarda öncelikli alanlardan biri olarak kabul edilmektedir. 27 Aralık 2023 tarihinde yayımlanan Türkiye Bina Sektörü Karbonsuzlaşma Yol Haritası, Türkiye’nin ikim değişikliği ile mücadele ve karbonsuzlaşma çabalarını desteklemek amacıyla 2021-2023 yılları arasında Türkiye ve Kolombiya’da hayata geçirilen Sıfır Karbon Bina Hızlandırıcı (Zero Carbon Building Accelerator- ZCBA) Projesi çerçevesinde şeffaf, katılımcı ve titizlikle yürütülen bir çalışma sürecinin sonucunda hazırlanmıştır. Yol haritası, bina ve inşaat sektörüne yönelik kapsamlı, öncü ve sürdürülebilir çözüm önerileri sunarak iklim değişikliği ile mücadele hedeflerini gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır. Aynı zamanda, Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon hedefini yansıtacak şekilde tasarlanmış olup, binalarda tüm yaşam döngüsü emisyonlarının azaltılması hedeflemektedir.
Sıfır Karbon Bina Hızlandırıcı, 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonu hedefleyen birçok ülke ve şehre, bina sektörünün iklim değişikliğiyle mücadele çabalarını desteklemek için küresel bilgi, deneyim paylaşımı ve teknik destek sağlayan bir girişimdir. Bu girişim, Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) ve Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından desteklenmektedir ve World Resources Institute (WRI) tarafından yürütülmektedir. WRI Türkiye, Türkiye’de yürütülen çalışmalara yerel liderlik sağlamıştır. Türkiye’den Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı (ÇŞİDB) ana faydalanıcı olarak yer almıştır ve ulusal ve yerel paydaşlarla yakın iş birliği içinde çalışılarak bina sektörünün karbonsuzlaşmasına yönelik dönüştürücü adımlar geliştirilmiştir. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Konya Büyükşehir Belediyesi ise pilot şehirler olarak yerel Bina Sektörü Karbonsuzlaşma Eylem Planları geliştirilmesinde görev almışlardır.
Türkiye Bina Sektörü Karbonsuzlaşma Yol Haritası, günümüzde binaların iklim, enerji ve çevresel performansları tanımlanırken, karbonzsuzlaşma çabalarında en nihai hedefi olan Sıfır Karbon Binaların hayata geçirilebilmesi için rehberlik sağlamaktadır. Yol haritası, Sıfır Karbon Binaları, enerji verimliliği oldukça yüksek, kalan enerji ihtiyacını yerinde yenilenebilir kaynaklardan veya yenilenebilir enerji santrallerinden sağlayan, yaşam döngüsüne ait operasyonel ve gömülü karbon emisyonları en aza indirgenmiş, ortadan kaldırılması mümkün olmayan emisyonların ise karbon dengeleme ile sıfırlandığı binalar olarak tanımlamaktadır. Sıfır Karbon Binaların iklim değişikliğine dirençli olması da vurgulanmaktadır.
Sıfır Karbon Binalardan, bina yaşam döngüsünün tüm aşamalarında, örneğin yapı malzemelerin üretimi, nakliyesi, montajı, binaların tamamlanıp kullanımı ve ömrünü tamamladığında yıkımı ve geri kazanımında sebep olduğu karbon emisyonlarının en aza indirilmesi beklenmektedir.
Bina Yaşam Döngüsü Karbon Emisyonları
Kaynak: Türkiye Bina Sektörü Karbonsuzlaşma Yol Haritası
Hammaddenin yapı malzemesi olarak üretimi, yapı malzemelerinin nakliyesi, şantiyelerde montajı, inşaat faaliyetleri, binaların kullanım ömrü boyunca bakım-onarım faaliyetleri, son olarak binaların yıkımı ve atık bertarafı aşamalarında açığa çıkan emisyonlar “Gömülü Karbon” olarak adlandırılır. Bununla birlikte, binanın kullanıldığı süre boyunca, örneğin ısıtma, soğutma, aydınlatma, sıcak su hazırlama ve cihazların enerji tüketimi nedeniyle oluşan emisyonlar “Operasyonel Karbon” olarak adlandırılır. Bu emisyonlar, binanın günlük işleyişi sırasında gerçekleşen ve kullanım esnasında doğrudan açığa çıkan karbon emisyonlarıdır.
Böylece, bir binanın “Yaşam Döngüsü Emisyonları” hem “Gömülü Karbon” hem de “Operasyonel Karbonu” içerir ve bu iki bileşen, binanın genel karbon ayak izini oluşturan ana faktörlerdir. Türkiye Bina Sektörü Yol Haritası, iklim değişikliği ile etkili bir şekilde mücadele edebilmek için binanın tüm yaşam döngüsünde sebep olduğu karbon emisyonlarının azaltımına yönelik hedefler belirlemekte ve eylemler önermektedir.
Yol haritasında bina sektörüne yönelik karbonsuzlaşma çabaları 10 ana bölümde değerlendirilmektedir:
Türkiye Bina Sektörü Karbonsuzlaşma Yol Haritası Çerçevesi
Her bölüm, ayrıntılı bir yapıya sahiptir ve sektörün karbon ayak izini azaltmaya yönelik spesifik çözümler sunarak bina sektörü paydaşlarının çabalarını koordine etmeyi amaçlayan bütüncül bir yaklaşımı desteklemektedir.
Türkiye Bina Sektörü Karbonsuzlaşma Yol Haritası Eylem Planları
Kaynak: Türkiye Bina Sektörü Karbonsuzlaşma Yol Haritası
Her bir bölüm kendi içinde Arka Plan, Mevcut Durum, Engeller ve Boşluklar, Stratejiler ve Paydaşlar alt başlıklarını içermektedir. Arka Plan alt başlığında küresel ölçekte güncel değerlendirmeler yer almaktadır. Mevcut Durum bölümü, ilgili başlığın Türkiye’deki mevcut durumuna dair kısa bir analiz sunarken, Engeller ve Boşluklar bölümü, karbonsuzlaşma yolunda karşılaşılan zorlukları ve eksiklikleri belirlemeye yönelik analizleri içermektedir.
En önemli kısım olan Karbonsuzlaşma Stratejileri bölümünde ise, gerçekleştirilecek hedefler, alınacak önlemler ve yapılacak eylemler ayrıntılı bir şekilde açıklanmaktadır. Bu eylemler, politika, teknoloji, kapasite geliştirme, farkındalık yaratma ve finans kategorilerinde planlanmıştır.
Türkiye Bina Sektörü Karbonsuzlaşma Yol Haritası İçerik Organizasyonu
Yol haritasında tanımlanan eylemlerin başarıyla uygulanmasında her bir paydaş grubunun olası görev ve sorumlulukları ayrıntılı olarak Paydaşlar alt başlığında tanımlanmaktadır.
Türkiye’de bina sektörünün karbonsuzlaşması ve iklim dirençliliğinin artırılmasında pek çok paydaş önemli roller üstlenir. Bu paydaşlar arasında aşağıdakiler yer almaktadır:
- Ulusal ve yerel yönetimler,
- İnşaat geliştiricileri ve inşaat firmaları, inşaat işçileri, yapı denetim firmaları ve yatırımcıları temsil eden sivil toplum kuruluşları,
- Yapı malzemesi üreticileri, yapı malzemeleri tedarikçisi ve satıcı firmalar, yapı malzemesi sektörünü temsil eden sivil toplum kuruluşları,
- Mimarlar ve mühendisler, mimarlar ve mühendisleri temsil eden meslek odaları, teknikerler,
- Yükseköğretimi düzenleyen kurumlar, üniversiteler ve araştırma kuruluşları,
- Yenilenebilir enerji sistemleri üreticileri, yenilenebilir enerji sistemleri uygulayıcıları, enerji sağlayıcı kuruluşlar,
- Finans kuruluşları ve müşteriler, finans sektörünü düzenleyici kurumlar
- Standard geliştirici kuruluşlar, ulusal belgelendirme kuruluşları,
- Yaşam döngüsü değerlendirme ve sürdürülebilirlik danışmanlık hizmeti veren özel sektör firmaları,
- Tüketiciler, bina sahipleri ve bina kullanıcıları
- Telekomünikasyon kuruluşları, sigorta kuruluşları, afet yönetimi kurumları,
- Sivil toplum kuruluşları.
Yol haritasında öne çıkan eylemler arasında aşağıdakiler yer almaktadır:
- Prefabrike/modüler inşaat uygulamalarının yaygınlaştırılması,
- Temiz yakıtlı şantiye araçları/ekipmanı kullanımının yaygınlaştırılması,
- Gömülü enerji ve karbona yönelik yasal düzenlemelerin geliştirilmesi,
- Ulusal Çevresel Ürün Beyanı sistemi geliştirilmesi,
- Yapı malzemeleri ulusal veri tabanı geliştirilmesi,
- Binalarda iklim dirençliliğinin sağlanmasına yönelik yasal düzenlemelerin geliştirilmesi,
- Bina pasaportu sisteminin geliştirilmesi,
- Kapsamlı tadilat kampanyalarının hayta geçirilmesi,
- Binaların elektrifikasyonuna yönelik yol haritası hazırlanması.
Türkiye Bina Sektörü Karbonsuzlaşma Yol Haritası, şeffaf, katılımcı ve kapsamlı bir çalışma sürecinin sonucunda 10 temel adım takip edilerek oluşturulmuştur.
Türkiye Bina Sektörü Karbonsuzlaşma Yol Haritası Geliştirme Adımları
Kaynak: Türkiye Bina Sektörü Karbonsuzlaşma Yol Haritası
İlk olarak, bina sektörünün karbondan arındırılması için geliştirilmesi gereken politika ve tedbirleri etkileyebilecek veya bunlardan etkilenebilecek bina sektörü paydaşları belirlenmiş ve paydaş katılım planı hazırlanmıştır. Bina sektörü, çalışma alanlarına ayrılarak, her alanın önde gelen kuruluşları ve ilgili temsilcileri tespit edilmiş ve kapsamlı bir paydaş haritası oluşturulmuştur. Paydaş haritasında ulusal ve yerel yönetimler, enerji sağlayıcı hizmet kurumları, sivil toplum kuruluşları, inşaat şirketleri, tasarım ve inşaat profesyonelleri, tedarikçiler ve üreticiler, finans kuruluşları, yatırımcılar ve akademiyi içeren 219 kurum, firma ve şemsiye kuruluş yer almaktadır.
Geleceğin bina sektörünü tasarlamak ve uzun vadeli bir vizyon oluşturmak için, sektörün bugünkü durumunu anlamak önemli bir adımdır. Bu nedenle, yol haritası için referans olacak başlangıç noktalarını belirlemek amacıyla, Türkiye’deki bina sektörüne yönelik mevcut öncelikler, programlar, stratejiler, politikalar, veriler ve uygulamalar incelenmiş ve bina sektörünün mevcut durumu “Mevcut Durum Analizi” çalışması ile tespit edilmiştir.
Sonrasında, tespit edilen bulgular, bina sektörü paydaşları ile değerlendirilerek Türkiye’de binaların tüm yaşam döngüleri boyunca enerji verimliliklerinin artırılması, yenilenebilir enerji uygulamalarının yaygınlaştırılması, sürdürülebilir inşaat uygulamaları ve yapı malzemelerinin yaygınlaştırılması ve genel bina sektörünün karbonsuzlaşmasının önünde duran boşluklar belirlenmiştir. Ayrıca, paydaşların sıklıkla karşılaştığı engeller tespit edilerek, çözüm önerileri geliştirilmiştir.
Belirlenen çözüm önerileri, etki analizi ile değerlendirilmiş ve çeşitli azaltım önlemlerinin olası etkisi hesaplanarak dönüştürücü eylemler tanımlanmıştır. Taslak yol haritası, paydaşların görüşlerine sunulmuş ve yapılan tartışmalar sonucunda rapor final haline getirilmiştir.
Yol haritası, masa başı araştırmaları, literatür taramaları, paydaşlarla yürütülen katılımcı çalıştaylar, çevrim içi anket uygulamaları, uzmanlarla istişareler ve paydaş grupları ile gerçekleştirilen toplantılara dayanarak hazırlanmıştır. Türkiye’deki bina sektörü paydaşlarının kolektif görüşlerini yansıtmaktadır. Paydaş görüşlerini alabilmek ve bina sektörüne ait veri elde edebilmek için çok sayıda odak grup toplantısı, çalıştay, anket, birebir görüşme ve panel düzenlenmiştir.
Türkiye Bina Sektörü Karbonsuzlaşma Yol Haritası Paydaş Katılımı Yöntemleri
Türkiye Bina Sektörü Karbonsuzlaşma Yol Haritası Paydaş Katılımı Etkinlikleri
Yol haritası, Türkiye’de bina sektörüne yönelik ilk ulusal karbonsuzlaşma yol haritası olmasıyla yüksek öneme sahiptir. Ayrıca, yol haritası, tüm yaşam döngüsü yaklaşımını benimsemesi ve binaların iklim dirençliliği ile iklim uyumunu doğrudan ele alan ilk politika belgesi olmasıyla özgün bir niteliğe de sahiptir. Ulusal çalışmalar ve yerel pilot çalışmaların birlikte yürütülmesi, hem ulusal hem de yerel düzeyde politikaların hizalanmasına önemli katkılar sağlamaktadır.
Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu, 2022.
[i] Intergovernmental Panel on Climate Change, «Synthesis Report of The IPCC Sixth Assessment Report
(AR6),» IPCC, 2023.
[ii] International Energy Agency, «Buildings,» [Çevrimiçi]. Available: https://www.iea.org/energy-system/
buildings. [Erişildi: 01 06 2023].
[iii] Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, Ulusal Enerji Tabloları,2022, https://enerji.gov.tr/eigm-raporlari
[iv] Türkiye İstatistik Kurumu, «Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçları, 2022,» 6 2 2023. [Çevrimiçi].
Link: https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=49685.