MOVE Week (7-13 Ekim Hareketlilik Haftası) 2013 kapsamında Avrupa’nın bir çok ülkesinden ‘Move Agents’ (hareketlilik haftası temsilcileri) fiziksel aktivitelerin yaygınlaşması amacıyla 43 ülkede 1880 şehirde fiziksel aktivite ve sporun insanlar üzerindeki olumlu etkisin tanıtma amaçlı etkinlikler etkinlik organize ettiler.
Tek ve net bir mesaj vardı: Herkes spor yapabilir.
Fiziksel aktivite yapmaktaki tek amaç dünya rekoru kırmak değildir. Bu etkinlikler ve tanıtım faaliyetleri ile vurgulanmak istenen günlük hayata fiziksel egsersizlerin adapta edilmesidir. Bu adaptasyon süreci vakit alır ve çevremizdeki şartlar ve insanlar ile yakından bağlantılıdır; hareketsiz ortamlarda yaşayan kişilerin oturdukları yerlerden kalkmaları için itici bir güce ihtiyaç vardır.
Hareketlilik haftası temsilcileri az hareket eden şehir insanı için ilham verici, basit, eğlenceli ve yaratıcı etkinlikler düzenlediler.Farklı paydaşlar tarafından tanıtım faaliyetleri ile okullarda, mahallelerde, belediyelerde ve iş yerlerinde güçlü bir etki oluşturma ve somutlaşan projeleri amaçladılar.
NowWeMove aynı zamanda fiziksel aktivite konusunda zayıf kalan vatandaşların olduğu ülkeleri hedeflemektedir. Bulgaristan, Avrupa Birliği’nin en az aktif olan nufüsü –Bulgarların sadece 13%’ü düzenli olarak fiziksel aktivite yapıyor- bu yıl hareketlilik haftasına 200 etkinlik ile katıldı. Bu etkinlikler arasında en önemlisi bir futbol turnuvası oldu. Gençlik dernekleri ve siyasi partilerin karşılaştığı futbol maçlarında anlamlı bir siyasi buluşma fiziki aktiviteyi desteklemek adına yapıldı.
NowWeMove kampayasının bir diğer hedefi ise fiziksel aktivite yapma fırsatı ve imkanı en az olan sosyal gruplar arasında bir köprü oluşturmaktır. Bedensel engelli kişiler için fiziksel egsersizi yaygınlaştırmak için Malta’da “Tekerlekli Sandalyede Rugby” ve “Tekerlekli Sandalyede Hendbol ve Basketbol” gibi etkinlikler Arnavutluk’ta ise aidiyet hissi ve sosyalleşme adına “Engelsiz Hareket Ediyoruz” etkinlikleri yapıldı.
Yine benzer olarak, yaşlı insanların eksersiz yapmaya uygun olmadıkları düşünülmektedir. Bu algı yaşlılar için hem fiziksel hem de ruhsal zararlara yol açmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü, yaşlıların spor yapmasının 65 yaş üstünde felç ve kalp-damar yolları hastalıklarının önlenmesi için çok etkin olduğunu belirtiyor. Daha da önemlisi, spor yaşlılar için yaratıcı bir meşguliyet, hayat kalitelerini yükseltmek için ucuz ve doğal bir araçtır. İtalya’da, düzenlenen “Yaşlılar ve Hareket” emeklilere nasıl sağlıklı ve aktif olabileceklerini öğretirken İspanya’da yaşlılar için Zumba kursları verildi.
Aynı zamanda, kırsal bölgelerdeki sosyal anlamda dezavantajlı gruplar için fiziksel aktivite etkinlikleri düzenlendi. İtalya’da “yanımızdakinden öğrenelim” ile genç göçmenler sosyal anlamda dezavantajlı italyanlarla takım olarak çalışıp fiziksel aktivite etkinlikleri organizasyonu yaptılar. İngiltere ise başka bir başarılı proje ile sosyalleşmeyi ve hareketliliği bir arada barındıran “sokak oyunları” konseptini geliştirdi.
Tüm bu etkinlikler arasında en çok tercih edilen bisiklet oldu. Bisiklete binmek bir hayat tarzı, ucuz ve sürdürülebilir ulaşım aracı ve günlük aktif yaşamın bir parçası olarak tanıtıldı. Belçika’da işe bisikletle gitme projesi, Portekiz’de en nemli turistik yerlerde yapılan 7 günlük bisiklet turu, Bulgaristan’da ve Romanya’da ise ücretsiz bisiklet sürüş eğitimleri verildi. İzlanda, İtalya, Türkiye, Slovakya ve Malta’da bisiklet etkinlikleri yapıldı.
Uzundere Köylere Hizmet Götürme Birliği, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) desteğiyle MOVE Week 2013 kapsamında Çoruh Vadisinde Bisikletli Yaşam üzerine 12-13 Ekim tarihlerinde 2 günlük bir çalıştay ve bisiklet turu gerçekleştirdi. Ben de bu etkinlige davet edildim ve çok güzel bir etkinliğin içinde aktif olarak yer aldım.
Uzundere ismini son yıllarda bilinçli alternatif turizm çalışmalarıyla duyurmaktadır. Bölge doğa sporları ve kırsal turizm için çok elverişli. Ev pansiyonlarda konaklama, yöresel yemeklerin sunulduğu tesisler, dağcılık, rafting veya bisiklet turları için gelen ziyaretçilere rengarenk bir tatil imkanı veriyor. Yöre insanı bu onuda bilinçlendirilmiş ve ‘gelecek turizmde’ sloganı ile herkes üzerine düşeni fazlasıyla yapmakta.
Etkinlikte yurtiçi ve yurtdışından farklı dernek, topluluk ve platformlardan katılımcılar vardı. Avusturya Hareketlilik Araştırmaları Merkezi’nden Julia’nın sunumunu hayranlıkla dinledik. Julia söze ‘Avusturya bundan kısa bir sure öncesine kadar Türkiye’den farklı değildi’ diyerek başladı. Bisiklet ve yaya yolları için altyapının tek başına insanları işe okula alışverişe giderken pedal çevirmeye ikna etmediğini çok iyi planlanmış iletişim ve tanıtım faaliyetlerinin altyapı çalışmaları ile elele yürümesi gerektiğinden bahsetti. Otomobil bağımlılığından kurtulmak için ise vergilerin, park yeri ücretlerinin arttırılmasınin işe yaradığını ancak yine de en ucuz ve kolay çözümün kentlerdeki hız limitlerinin (30km/h) düşürülmesi olduğunu belirtti. Avrupa kentlerinde hız limitlerin düşürülmesi için bir süredir çok etkin çalışmalar yapılmakta. Berlin’deki yolların %80’’nde saatte 30 km limiti uygulanmakta.
Romanya’dan Mircea ise bisiklet turizmi için yaptıkları rota, websitesi ve tanıtım çalışmalarını anlattı. Tamamı gönüllülerden oluşan gruplar, şehir dışındaki trafiğin az olduğu yollarda işaretlemeler yaparak ücretsiz bisiklet turları ve festivalleri düzenleyerek daha fazla kişinin ilgisini çekmeyi başarmışlar. Bugün hazırladıkları tur rotalarından hem yerli hem de yabancı turistler faydalanmakta.
Bursa, Edirne, Malatya, Karadeniz Ereğlisi, Marmaris, Muğla, Erzurum, İstanbul ve İzmir’den gelen katılımcılar kentlerinde ve bölgelerinde yaptıkları çalışmaları aktarma fırsatı buldular. Tecrübelerin paylaşıldığı bu etkinlik çok umut vericiydi. Türkiye’de yerel ve ulusal yönetimden beklemeden bireysel inisiyatifleri ile doğru olanı yapmak için çalışan ve emek veren bir çok arkaşımızla tanışmak çok güzeldi.
Hareketlilik haftasında yeni fikirler için sınır yok. Değişim adım adım gerçekleşir. Neden adımlardan birini atıp kentimizde bir proje üretip Hareketlilik Haftası 2014 için sunmayalım?
Başvuru için: http://nowwemove.com/