Kent içi[n] Bisiklet

a

Sürdürülebilir Ulaşım Derneği EMBARQ Türkiye’nin BikeLab İstanbul projesinin ikinci etkinliği Kent içi[n] Bisiklet geçtiğimiz hafta Salt Galata’da yapıldı. BikeLab projesinin hedefi İstanbul’da bisikletin günlük seyahatler için yaygın bir ulaşım alternatifi haline gelmesi. Bunun için bisiklet kültürünün geliştirilmesi, bisiklet kullanımının toplu taşıma ile bütünleştirilmesi ve güvenli hale getirilmesi gerekiyor. Hollanda Başkonsolosluğu tarafından desteklenen BikeLab Projesi kapsamında İstanbul için Güvenli Bisiklet Yolları Tasarım Kılavuzu oluşturulacak.

Kent içi[n] Bisiklet etkinliğinde, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İSPARK, Yard9 Tasarım Grubu, Consia yol güvenliği şirketi ile EMBARQ Türkiye ve Peru ofislerinden konuşmacılar söz aldı. Etkinliğe İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İspark yetkilileri, Bisikletliler Derneği, Bisiklet Yoluna Sahip Çık Platformu ve diğer ilgili sivil toplum kuruluşlarından temsilciler dinleyici olarak katıldı.

EMBARQ Türkiye direktörü Arzu Tekir yaptığı açılış konuşmasında şunları söyledi:

“İstanbul’da hâlihazırda 35 km’lik bir bisiklet yolu olmasına karşın bu yollar -Veliefendi güzergâhı hariç- bisiklet gezi yolu şeklinde tasarlanmış. Ulaşım amaçlı bisiklet kullanımı için tasarlanmamaları nedeniyle yol güvenliği konusunda ciddi eksikleri var. Ayrıca bisiklet yolları ve bisiklet paylaşım istasyonları tasarlanırken diğer toplu ulaşım türlerine entegrasyon düşünülmemiş.”

EMBARQ Türkiye bugüne kadar İstanbul, Kocaeli, Eskişehir, Antalya, Konya ve Kayseri’de bisiklet yolları ile ilgili olarak yol güvenliği denetimleri gerçekleştirmiş. Çalışmalar sonucunda ortaya çıkan öneriler yerel yönetimlerle paylaşılmış. Bu çalışmalarda EMBARQ’ın çeşitli ofislerinde çalışan uzman ve danışman firmaların görüşlerinden yararlanılmış.

Etkinlik kapsamında İstanbul ve Kocaeli’ndeki bisiklet yolu uygulama örneklerine ilişkin sunumlar gerçekleştirildi. Bunun yanı sıra Consia Danışmanlık bisiklet kullanımının daha güvenli hale getirilmesi için dikkat edilmesi gereken bazı noktaların üzerinde durdu. Yard9’ın yaptığı sunumda ise bisiklet tasarımları, park sistemleri ve koruma panellerinden örnekler yer aldı. Bisikletçi ve aktivist Paulo Pinzuti ise kişisel deneyimlerini paylaştı, ve bu alanda dünyanın farklı yerlerinde gerçekleştirdiği çalışmalarını anlattı.