Lab4CITY Istanbul’un ardından

İstanbul’un havasını bir kez soluyan, her fırsatta trafikten ve aksaklıklardan şikayet etse de sonunda bir tek bu büyülü şehirde mutlu olabileceğini bilir. Peki İstanbul sakinleri şikayet etmektense İstanbul’u daha akıllı bir şehir haline getirmeye çalışsa ne olur?

26 Şubat Perşembe günü allryder, yerel ve uluslararası ortaklarla birlikte Lab4CITY Istanbul’da işte bu sorudan yola çıkan hararetli tartışmalara ev sahipliği yaptı.
“Kentsel veri halka aittir!”

Studio-X’te düzenlenen Lab4CITY, 3 ana panelden oluşuyordu. İlki, EMBARQ Türkiye Direktörü Arzu Tekir’in moderatörlüğündeki “Toplu Taşıma Açık Veriyi Seviyor” paneliydi. Konuşmacılardan TAGES CEO’su Leyla Arsan,Kentsel veriler halka aittir” diyerek güne hızlı ve iddialı bir başlangıç yaptı.

Toplu taşıma verileri konusunda dev bir marka olan HERE yöneticilerinden Justus Brown, açık verinin yeniliği tetiklediğini vurgulayarak Leyla Arsan’a katıldığını belirtirken, Lab4CITY’ye İngiltere’den katılan City Building Blocks yöneticisi ve City Protocol Task Force üyesi Michael Mulquin, neredeyse tüm kentsel verilerin halka açık olduğu İngiltere’yle Türkiye’yi karşılaştırarak Leyla Arsan’a katıldığını belirtti.

Lab4CITY Istanbul

Dubai’de yaşayan, Data Aurora’nın kurucusu, veri analisti Ali Rebae, birbiriyle işbirliği yapmayan devlet otoritelerine en azından özel sektörle birlikte çalışmayı önerirken panelin kamu sektöründen tek konuşmacısı IETT yöneticilerinden Kenan Kılavuz yeniliğe açık tavrıyla diğer konuşmacılara ve dinleyicilere İETT’nin çok yakında verilerini halka açmayı planladığını ve bu konudaki çalışmaların son aşamasında olduklarını müjdeledi.

Farklı teknoloji şirketlerinden yöneticilerin, girişimcilerin, yazılımcıların, Tunus’tan Amerika’ya uluslararası misafirlerin tanışıp ağ kurduğu kahve arasından sonra “Daha akıllı şehirlere doğru Kentsel Yenilik & Teknoloji” başlıklı 2. panel başladı.

Stage-Co’nun kurucularından Patrick Bosteels’in moderatörlüğünü üstlendiği panelde konuşmacı olarak Uber İstanbul yöneticilerinden Hazim Bumin, Volt’un Kurucusu Ali Halabi, Başakşehir Living Lab’in Proje Koordinatörü Ömer Onur ve Sampaş Bilişim’in İş Geliştirme Yöneticisi Serdar Yumlu yer alıyordu.

Panelde en çok akıllı şehir kavramının, akıllı bir şehirde yaşamanın ne anlama geldiğinin ve inovasyonun yaşadığımız şehirleri daha akıllı hale getirmede oynayabileceği rollerin üzerinde duruldu.

Trafiksiz yollar ve kendi kendini kullanan arabalarla dolu bir geleceğe doğru ilerlediğimizi söyleyen konuşmacılar bu aşamaya gelene kadar taşıma sektöründeki iş dağılımında veya alışkanlıklarda gerçekleşecek değişikliklerden ve yeni teknolojilere alışıp değişime kucak açmanın yollarından bahsetti.

Kendi arabamızı kullanmaktan vazgeçmeye hazır mıyız?
Volt’un kurucusu Ali Halabi, dinleyicilerin Türkiye’de var olan güven sorununa dair sorularına, ne olursa olsun ulaşıma paylaşım ekonomisini entegre etmenin gerekliliğinden bahsetti. Aynı yere giden insanların ayrı ayrı arabalar kullanmasının sonsuza kadar devam edemeyeceğini vurgulayan Halabi, Türkiye’nin de çeşitli davranışsal evrelerden geçerek bu kavrama alışacağını savundu.

İkinci panelin son konu başlığıysa şehirleri daha akıllı hale getirmede kamu sektörüne ve özel sektöre düşen rollerdi. Türkiye ve hatta Avrupa’daki genel tavrın, kentsel gelişimi devletten beklemeye eğilimli olduğunda hemfikir olan konuşmacılar, özel sektörün de bu konuda elinden geleni yapmasının gerekliliğini vurguladı.

“Kitle Temelli Gelecek” başlıklı üçüncü paneli allryder kurucu ortağı ve CEO’su Maxim Nohroudi yönetti. Yelp İstanbul’un Topluluk Yöneticisi Gülfem Akten, Atölye İstanbul’un kurucu ortağı Kerem Alper, Betterplace’in kurucu ortağı Moritz Eckert, EnterpriseDB müdürü Devrim Gündüz ve Nexthamburg’un kurucusu Julian Petrin, insanların neden kitlesel kaynak oluşturma topluluklarına katıldıklarını konuştu.

Kullanıcıları topluluklara katılmaya teşvik eden etkenler neler?
Belediyeler kentsel verileri halka açtıkça halk bu verileri kaydetmeye yardımcı olarak yaşadığı şehri daha akıllı hale getirebilir diyen konuşmacılar, açık veri ve inovasyonun ancak birlikte olursa ilerleyebileceğinde hemfikirdi. Kamu ve özel sektörün birlikte çalışarak insanların hayat şartlarını ileriye götüreceğinin vurgulandığı son panel, Maxim Nohroudi’nin kapanış konuşmasıyla son buldu.

Konuşmacıları dikkatle dinleyen ve sosyal medyada güne damgasını vuran konularda paylaşım yapan tüm katılımcılara; IETT, Şehir Hatları gibi şirketlerden Lab4CITY’ye katılan yöneticilere, yerel girişimcilere ve sevgili ortaklarımız EMBARQ Türkiye, TAGES, UBER, HERE ve Stage-Co’ya çok teşekkürlerimizle…
Sevgiler,
allryder