Cakarta, Endonezya’nın başkenti ve en büyük şehri. 10 milyon nüfuslu Cakarta’nın en büyük sorunlarından biri ise trafik sıkışıklığı. Devletin ulaşım sorununu çözmek adına attığı adımlar ve toplu taşıma projeleri yetersiz kalıyor. Hal böyle olunca şehirde yaşayanlar kendi çözümlerini yaratmak durumunda kalıyor.
Geçtiğimiz hafta ABD’deki NPR’da bu sorunu anlatan bir radyo programı vardı. Programda anlatılardan anlıyoruz ki, seyyar satıcılık yapan çocuklar trafikte kalan sürücülere farklı bir hizmet sunuyor. Genellikle 12-18 yaş aralığında olan çocuklar trafiğin tıkandığı kesişim noktalarında bekliyorlar. Diğer arabaların önüne geçerek vakit kazanmak isteyen sürücüler bu çocuklara işaret ediyor, çocuklar da bahşiş karşılığında trafiğin arasına girerek bu arabalara yer açıyor. NPR’ın konuştuğu 12 yaşındaki çocuklardan biri bu işi yaparak günde yaklaşık yedi dolar kazandığını söylüyor.
Cakarta’daki yerel yönetimler trafik sorunlarını çözmek için projeler geliştiriyor. Örneğin araba paylaşımı için şeritler ayrılmış. Bu şeritleri sadece üç kişiden fazla yolcusu olan araçlar kullanabiliyor. Fakat bu uygulama trafik için bir çözüm sunmak yerine, düşük gelirli insanlar için yeni bir gelir kaynağı olmuş. Araba paylaşımı için ayrılan şeritlerin başlangıç noktalarında çocuklarıyla beraber otostop çeken genç anneler var. İki dolar karşılığında araba paylaşım şeritlerini kullanmak isteyen sürücülerin arabalarında yolculuk ediyorlar.
Tüm bunların yanı sıra trafik sorununa motosiklet-taksi çözümü sunan “Ojek”ler var. Cakarta’da trafikten kurtulmanın en iyi yolu Ojek’ler. Cakarta’da motosiklet-taksi hizmeti veren markalaşmış bir şirket bile var. Daha fazla bilgi için: http://www.go-jek.com/eng/services.html