Kalkınmanın sosyal boyutu ve mobil iletişim

GreenIT

biggest online casinos

Vodafone Türkiye Bulut Teknolojileri Üssü  İstanbul Esenyurt'ta, 26 Temmuz 2013 tarihinde  Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Tayfun Acarer, Vodafone Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve Dünya Teknoloji Başkanı Stephen Pusey ve Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray'ın katılımıyla açıldı. Sürdürülebilir Enerji Hareketi Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri ve Maya Sürdürülebilirlik Ajansı gibi sivil toplum kuruluşları ve sürdürülebilirlik alanında çalışan sosyal girişimlerin de arasında bulunduğu Vodafone paydaşları da Bulut Teknolojileri Üssünü gezerek yetkililerden bilgi aldı.  

Vodafone Türkiye'nin 80 milyon TL yatırım ile hayata geçirdiği Türkiye Bulut Teknolojileri Üssü, müşterilerine “kesintisiz”, “güvenli” bir hizmet sunmayı hedeflerken aynı zamanda temiz enerji kullanımı ve çevre duyarlılığına da sahip. Vodafone grubunun 6 ana merkezinden bir tanesi olan ve tamamen Türk mühendisleri tarafından en son teknoloji ile tasarlanan tesis TÜV (Almanya merkezli Teknik Gözetim Kurumu) Green IT sertifikasına sahip ilk Türk veri merkezi özelliği de taşıyor.

GSMH'DE KALDIRAÇ ETKİSİ

Timuray, mobil iletişimin ülkelerde ekonomik ve sosyal gelişmiş düzeyini gösteren önemli bir kriter haline gelmiş olduğuna da dikkati çekti. “Mobil penetrasyondaki her yüzde 10'luk artışın bir ülkenin kişi başı gayri safi milli hasılasında yüzde 1,4 oranında bir kaldıraç etkisi yaptığı hesaplanıyor. Hatta bu kaldıraç etkisinin Türkiye'de daha fazla olabileceği, yüzde 1,8 çarpana kadar çıkabileceği tespit edildi” diyen Timuray, ayrıca bulut bilişim sayesinde gayri safi milli hasılanın 2020 yılına kadar yüzde 25 oranında ivme kazanabileceğini belirtti.

Merkez, toplam bin 400 sistem kabineti kapasiteli merkez 9 bin metrekare kapalı tesis alanında brüt 3 bin metrekarelik 4 ana salondan oluşuyor ve bu özelliğin Türkiye'de ilk kez uygulanacağı belirtilirken enerji verimliliği ve güvenlik göz önünde bulundurularak “bina içinde bina” yapısıyla dikkat çektiği bildirildi. Veri merkezi ayrıca IT tabanlı servislerinin takip ve operasyon ana merkezi olarak Tuzla ve İzmir veri merkezleri ile yedekli çalışarak iş sürekliliği ve kesintisiz servis sunumu sağlayacak. Yeni merkezle birlikte Vodafone'un Türkiye'de 3 büyük şehirde bulunan veri merkezleri sayısı 6'ya, büyüklüğü ise 12 bin metrekareye ulaşmış olacak.

TÜV (Almanya merkezli Teknik Gözetim Kurumu) Green IT sertifikasına sahip ilk Türk veri merkezi

Vodafone Türkiye Bulut Teknolojileri Üssü sıcak hava kapsama uygulaması ile yüzde 15, sulu sistem  soğutma altyapısı ile yüzde 30 enerji tasarrufu sağlarken, 20 bin ev tipi konutu besleyecek kapasitede enerji altyapısı barındırıyor. Tesisin aydınlatmaları için gerekli enerji ise fotovoltaik PV yani güneş enerjisinden elde ediliyor.  Merkezin ayrıca Türkiye'de ilk defa “Green IT, Energy-Efficient Data Center” sertifikasına sahip olarak çevreye duyarlı, temiz enerji sunması ile öne çıkacağı vurgulandı.

zp8497586rq

Bu yazıya yorum yapılamıyor.